Forelesere
«Norsk tegnspråk i går, i dag, men hva med i morgen?»

Marita Løkken
Marita Løkken er døv universitetslektor ved NTNU, hvor hun er ansatt ved Institutt for språk og litteratur og underviser tegnspråk- og tolkestudenter. Hun er også doktorgradsstipendiat ved OsloMet, der hun snart fullfører sin avhandling om døve kvinners møter med barselomsorgen. Hun er særlig interessert i døvestudier, crip-teori og criplingvistikk, forholdet mellom døve og hørende, samt samspillet mellom tegnspråk og norsk i samfunnet. Hennes presentasjon vil ta for seg språkideologier og -holdninger, samt hvordan vi snakker om – og ikke snakker om – språk.
Torill Ringsø
Torill Ringsø er hørende lærer, tolk og språkviter. Hun er ansatt ved Institutt for språk og litteratur på NTNU, hvor hun underviser tegnspråk- og tolkestudenter. Hun er også doktorgradsstipendiat og forsker på norsk tegnspråk. Torill har vokst opp med døve foreldre og er særlig interessert i tegnspråklig og flerspråklig interaksjon, spesielt når både tegnspråk og talt språk inngår. Hun vil presentere sin forskning på hvordan norske døve uttrykker romlige relasjoner, for eksempel i veibeskrivelser. I tillegg vil hun forklare hvorfor forskningen hennes er relevant for norsk tegnspråk generelt og for tegnspråkundervisning spesielt.


Maija Koivisto
Maija Koivisto er døv og tegnspråklig, samt doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Helsinki, Finland. Hennes doktorgradsavhandling fokuserer på hvordan døve individer og tegnspråksamfunnet har kjempet for selvbestemmelse i skyggen av rasehygiene (eugenikk). Spesifikt undersøker hun ekteskapslovgivningen som begrenset ekteskap mellom døve individer (1929–1969), samt steriliseringen av døve med bakgrunn i rasehygiene (1935–1970) i Finland. I tillegg studerer hun sannhets- og forsoningsprosessen mellom det finske tegnspråksamfunnet og den finske staten, som er den første av sitt slag i verden.
Hennes presentasjon vil fokusere på tegnspråkene i Finland, fra gullalderen til nåtiden, og belyse aspekter som har påvirket – og fortsatt påvirker – finsk tegnspråk og finsk-svensk tegnspråk.
Dag Lindeberg
Dag Johan Lindeberg forsker på eldre døves tegnspråk ved Institutt for lingvistikk ved Stockholms universitet. Han er også vitenskapelig leder for det svenske tegnspråkleksikonet. Hans hovedinteresser er tegnspråktypologi og hvordan kognitive funksjoner påvirker tegnspråkbruk.
Under fagdagene skal Dag ta opp temaet språkdominans hos tegnspråklige. Det sentrale spørsmålet er hvordan språkdominans bidrar til språklig variasjon i tegnspråkmiljøer.


Irene Greftegreff
Irene Greftegreff er døv og utdannet cand.philol. fra NTNU, hvor hun skrev en av de første hovedfagsoppgavene om norsk tegnspråk. Der hadde hun gleden av å samarbeide med en pionér i faget, Marit Vogt-Svendsen.
Irene har blant annet vært ansatt i Statped, hvor hun arbeidet med læremidler i norsk tegnspråk. I 2025 jobber hun som frilanser ved siden av faglig oppdatering i tegnspråklingvistikk. Hun var også medforfatter på artikkelen Norwegian Sign Language i boken Sign Languages of the World: A Comparative Handbook, hvor historien fikk stor plass. Interessen ble vekket, og en ny artikkel kommer i løpet av året – denne gangen på norsk.
Foredraget hennes vil presentere utviklingen av det norske døvesamfunnet og tegnspråket gjennom 200 år.
Ben Anible
Ben Anible er hørende førsteamanuensis ved Institutt for språk og litteratur ved NTNU, hvor han underviser tolkestudenter i lingvistikk. Han er interessert i hvordan voksne tilegner seg tegnspråk, samt de psykolingvistiske faktorene som påvirker flerspråkliges prosessering av tegnspråk. Nylig har han vært involvert i dokumentasjon og korpusutvikling av norsk tegnspråk.
Hans presentasjon vil beskrive det pågående arbeidet med det NFR-finansierte prosjektet «DEPICT», som utforsker hvordan både døve og hørende tegnspråklige bruker avbildende bevegelser for å støtte og tydeliggjøre begrepene de kommuniserer.


Lindsay Ferrara
Lindsay Ferrara er hørende lingvist fra USA og har arbeidet med døvesamfunn i USA, Australia og Norge. Nå er hun professor i tegnspråklingvistikk ved Institutt for språk og litteratur på NTNU. Hun er særlig interessert i tegnspråklige interaksjoner, språkdokumentasjon og språkteori.
I sin presentasjon vil hun introdusere det nyopprettede norske tegnspråkkorpuset og forklare hvorfor denne ressursen er viktig for både døvesamfunnet og Norge.
Eva Abildgaard Fjelde
Eva Abildgaard Fjelde er døv og tegnspråklig, utdannet voksenunderviser og har et dansk diplom i voksenpedagogikk. Hun er ansatt i Signo som fagleder og tegnspråkunderviser og jobber for tiden med utvikling av tegnspråkopplæring innenfor Signomodellen. I tillegg studerer hun en bachelorgrad i tegnspråkdidaktikk ved OsloMet.
I sin presentasjon vil hun belyse hvordan undervisningsmateriale utvikles fra forskningsbasert kunnskap til praktisk anvendelse. Hun vil spesielt fokusere på bruken av videomateriale fra korpus i undervisningen og reflektere over hvordan denne prosessen formes gjennom prøving, tilpasning og evaluering. Et sentralt aspekt i utviklingsarbeidet er å ta hensyn til kursdeltakernes behov og forutsetninger i læringsprosessen.
